TEOS: Heta Kuchka – Hurmaavat

Mitä tarkoittaa?

2000 | kesto 12:00

Kuvaus teoksesta

Nuori nainen uskoutuu katsojalle kuin parhaalle ystävälleen ja kertoo mieskokemuksistaan.

Tietoja taiteilijasta

Heta Kuchka on suomalais-amerikkalainen taiteilija, joka asuu ja työskentelee Helsingissä. Hän valmistui taiteen maisteriksi Kuvataideakatemiasta vuonna 2001. Kuchka on monipuolinen ja tuottelias taiteilija, joka käyttää töissään valokuvaa, liikkuvaa kuvaa ja piirroksia. Kuchkan teosten aiheina on kuolema ja vanheneminen, mutta yhtä lailla nuoret ja heidän ajatuksensa, ja taiteilija lähestyy aiheitaan lämpimällä huumorilla. Kuchka on palkittu vuoden nuorena taiteilijana vuonna 2006, ja 2014 hän edusti Suomea ARCOmadrid-taidemessujen FocusFinland-paviljongissa.

Teoksen teemat

Digitaalisuus ja siihen liittyvät ilmiöt vaativat uudenlaisia taitoja, tietoa ja asennetta. Kuka tahansa voi tuottaa sisältöä internetiin ja sosiaaliseen mediaan. Sisällön tuottamiselle ja sen julkaisemiselle on olemassa erilaisia digitaalisia alustoja. Blogit ovat sivustoja, joilla käyttäjät jakavat tarinoita omasta elämästään, ajankohtaisista aiheista tai kiinnostuksen kohteistaan tekstein ja kuvin. Julkaistu materiaali jää talteen blogiin luettavaksi ja julkaisuja on mahdollista kommentoida. Ihmiset voivat esiintyä blogeissaan omilla nimillään tai nimimerkeillä.

Vlogit eli videoblogit ovat Youtube-videopalvelussa yleistyneitä blogin kaltaisia julkaisuja. Vlogien pitäjiä kutsutaan myös tubettajiksi, ja vlogien seuraamisen ympärille on syntynyt oma fanikulttuuri. Suositut tubettajat ovat päätyneet jopa julkisuuden henkilöiksi. Vlogeissa, kuten blogeissakin, sisällöt ovat usein henkilökohtaisia, liittyvät tekijän osaamiseen ja kiinnostuksen kohteisiin tai ajankohtaisiin aiheisiin.  

Sosiaalisen median henkilökohtaisten profiilien kautta ajatukset, kokemukset ja vastoinkäymiset tulevat enemmän tai vähemmän julkisiksi riippuen yksilön toimintatavoista ja periaatteista. Julkaisemiseen on olemassa erilaisia kanavia, joissa yleisöä on mahdollista rajata ja muokata haluamallaan tavalla. Käyttäjä voi valita, kuka julkaisut näkee ja hallita yksityisyyttään internetissä. Näitä kanavia ovat esimerkiksi Facebook, Instagram ja Snapchat. Palvelusta riippuen jakaminen voi tapahtua tekstein, kuvin tai videoin.

Teokseen liittyvät tehtävät:

Tehtävä: Hurmaavat – Yksityinen vs. Julkinen

Tehtävä: Hurmaavat – Sometarina

Tehtävä: Hurmaavat – Mitä sylki someen tuo?