Miltä tuntuu?

Mediataidetta hyödyntävä opetuspaketti tunnekasvatustyön tueksi

Oppimateriaalin teokset ja teemat on erityisesti suunnattu varhaiskasvatukseen, mutta se soveltuu käytettäväksi eri ikäisten oppilaiden kanssa.

Taide ei anna suoria ja yksiselitteisiä vastauksia, mutta sen avulla voi ilmaista, käsitellä ja kertoa kokemuksistaan ja tunteistaan. Kuten taide myös tunteet ovat moniulotteisia ja monimutkaisia. Ne ovat hyvän ja huonon tai oikean ja väärän tuolla puolen. Kaikilla tunteilla on syynsä ja paikkansa, ja niitä voi oppia käsittelemään. Myös kielteisten tunteiden ja tekojen suhteen pohtiminen on tärkeää, kuten myös kyky ymmärtää omia tunteita suhteessa toisen ihmisen tunteisiin. Empatia on tunnekasvatuksen keskeinen tavoite.

Miltä tuntuu? -opetuspaketin teokset toimivat tunnekasvatuksen keskustelunavaajina. Kokonaisuus kannustaa tunneilmaisuun, tunteiden ymmärtämiseen ja dialogiin lapsen kanssa sekä katsomisen että kokemisen kautta.

Opetuspaketti sisältää teosten ja tehtävien lisäksi kolme tunnekasvatusta käsittelevää artikkelia. Marja Kokkosen, Minna Suoniemen ja Mimmu Rankasen asiantuntija-artikkelit antavat perustietoja taiteen avulla tapahtuvaan tunnekasvatustyöhön.

Opetuspakettiin kuuluvat tehtävät pohjautuvat Suomessa työskentelevien eturivin mediataiteilijoiden teoksiin. Teokset ovat vapaasti katsottavissa mediataidekasvattaa.fi -palvelussa. Tutustu myös palvelun käyttöehtoihin.

Tunnesarvet pystyyn! Ohjeita oppimateriaalin videoiden katsomiseen

TEOS: Vera Nevanlinna – On ja pysyy

TEOS: Tommi Matikka – At the Feet of Something Unknown

TEOS: Pasi ”Sleeping” Myllymäki – Forssa-ilmiö

TEOS: Johanna Lecklin – Huominen

TEOS: Milja Viita – Monster Attack

TEOS: Pink Twins – Parametronomicon

Tekijätiedot:
Taiteilijat: Johanna Lecklin. Tommi Matikka, Pasi “Sleeping” Myllymäki, Vera Nevanlinna, Pink Twins, Milja Viita
Artikkelit: Marja Kokkonen, Mimmu Rankanen, Minna Suoniemi
Toimitus & tehtävät: Roi Ruuskanen
Tuotanto: Hanna Maria Anttila
Rahoitus: Opetus- ja kulttuuriministeriö