Kuka kertoo?

Mediataidetta hyödyntävä opetuspaketti audiovisuaalisesta tarinankerronnasta

Opetuspaketti on suunnattu erityisesti varhaiskasvatukseen ja alakouluikäisten opetukseen. Tehtäviä ja teoksia voi soveltaa myös vanhempien opiskelijoiden kanssa käytettäväksi.

Kuka kertoo? -opetuspaketissa tutkitaan kerrontaa ja tarinan rakentumista sekä kannustetaan median toimeliaampaan käyttöön. Opetuspaketissa mukana olevat videoteokset kyseenalaistavat television, nykyelokuvan ja tietokonepelien tavanomaisia kerronnan tapoja ja kannustavat oppilaita kokeilemaan erilaisia liikkuvan kuvan kerronta- ja ilmaisumahdollisuuksia. Tekemisen myötä kasvaa myös kyky tulkita liikkuvaa kuvaa.

Opetuspaketti on jaettu kolmeen osaan. Ensimmäinen osa edustaa niin sanottua perinteistä elokuvakasvatusta, jossa perehdytään klassiseen tarinankerrontaan. Opetuspaketin toisessa osassa päähuomio on dokumentaarisessa elokuvassa. Kolmannessa osassa tarkastellaan kokeellista elokuvaa. Opetuspaketin kaikki osat sisältävät teosesimerkkejä ja harjoituksia, jotka tukevat oman mediatuotannon aloittamista varsinkin pienimpien koululaisten kanssa. Harjoitusten toteuttaminen ei vaadi suuria teknisiä resursseja.

Opetuspakettiin kuuluvat tehtävät pohjautuvat Suomessa työskentelevien eturivin mediataiteilijoiden teoksiin. Teokset ovat vapaasti katsottavissa mediataidekasvattaa.fi -palvelussa. Tutustu myös palvelun käyttöehtoihin.

TEOS: Anssi Kasitonni – Liitäjät

TEOS: Pilvi Takala – Real Snow White

TEOS: Juha Mäki-Jussila – Roikku

TEOS: Outi Sunila – Lento

Tekijätiedot:
Taiteilijat: Anssi Kasitonni, Juha Mäki-Jussila, Outi Sunila, Pilvi Takala
Käsikirjoitus: Miia Rinne
Toimitus: Elina Liikanen
Tuotanto: Hanna Maria Anttila
Rahoitus: Opetus- ja kulttuuriministeriö