TEOS: Pasi “Sleeping” Myllymäki – Forssa-ilmiö

Miltä tuntuu?

1982 | kesto 01:41

Taiteilijan kuvaus teoksesta

Harmaapukuinen huppumies kulkee pitkin Forssan katuja ihmetellen muita ihmisiä, jotka liikkuvat takaperin. Kunkin katsojan omat tunteet ovat oikeita, ovat ne millaisia tahansa. Pääasia, että ne ovat omia ja aitoja. Elokuvani Forssa-ilmiö, jossa inspiroiduin takaperin kävelevistä ihmisistä, on mahdollista tulkita ja kokea hyvin monella tavalla. Se on elokuva erilaisuudesta. Kaikki me olemme erilaisia – omalla tavallamme. Ja meillä on siihen oikeus. Meidän pitäisi riemastua erilaisuudesta. Ketään ei saa kiusata. Kiusaaminen on tyhmää.

Taiteilija kertoo itsestään

Olen mitä tavallisin hämäläinen maanviljelijän poika. Opiskelin graafiseksi suunnittelijaksi Lahdessa 70-luvulla. Nyt olen jo eläkkeellä. Täytin juuri 66 vuotta ja olen innokkaasti kehittelemässä uusia digivideolla toteutettavia lyhytelokuvia. Teen kokeellisia lyhyitä elokuvia. Jo vuosina 1976–1985 tein niitä kaitafilmillä yli 40 kappaletta. Niitä on muun muassa Kiasman kokoelmissa. Vaikka ne elokuvat ovat jo yli 30 vuotta vanhoja, niitä on digitaalisessa muodossa yhä joka vuosi esitetty pitkin maailmaa. Ne kiinnostavat varsinkin taidepiirejä.

Käsittelen silmin ja korvin havaittavia ilmiöitä. Elokuva on juuri siihen loistava väline, koska elokuvassa on kuva ja ääni. Kaikki ympärilläni ja mielikuvituksessani olevat kuvat ja äänet inspiroivat minua. Tarkkailen niitä ja saatan kiinnostua mistä tahansa alkaen niin että alan kehitellä päässäni uutta elokuvaa. Olen inspiroitunut tekemään elokuvia muun muassa autoista, polkupyörällä ajosta, omenasta, värillisten viivojen kauneudesta, tai puistonpenkillä istumisesta.

Miettikää, mitä todella sisällänne tunnette. Sen jälkeen ilmaiskaa niitä omia aidoimpia tunteitanne juuri sillä tavalla kuin haluatte, on se sitten kirjoittaminen, piirtäminen, valokuvaaminen, maalaaminen, tanssiminen, näytteleminen, laulaminen, soittaminen tai jotain muuta. Ne kaikki ovat taidetta. Todellisilla aidoilla tunteillanne on oikeus tulla esiin – juuri niin kuin kukin teistä itse haluaa.

Teokseen liittyvät tehtävät:

Tehtävä: Forssa-ilmiö – Keskustelun tueksi

Tehtävä: Forssa-ilmiö – Hämmästyttävää!

Tehtävä: Forssa-ilmiö – Trikkivideo