Marja Helander: Tulistella

VERK: Marja Helander – Brasande

2016 | kesto 05:48

Om verket

Den experimentella kortfilmen handlar om en samiska som på vägen till bergskedjorna på Kolahalvön upplever en modern lägereldsstund med en oväntad varelse. Det vida landskapet bär spår av arktisk gruvdrift, och verket syftar också på en gammal samisk myt.

Filmen kan också ses som en performance som spelats in på video. Konstnären Marja Helander uppträder själv i verket. Performacekonstens traditioner ligger framför allt i framställningar som förverkligas framför publik, men också videoperformancen har en lång historia.

Tips: På Mediekonst fostrar-sajten finns också Eeva-Mari Haikalas performance Hattara https://mediataidekasvattaa.fi/oppimateriaalit/mika-on-totta-2/eeva-mari-haikala-hattara/

Om konstnären

Marja Helander är en samisk foto- och videokonstnär som på sistone i sina verk har fokuserat på de postkoloniala landskapen i samernas hembygdsområde, speciellt spåren som gruvindustrin lämnat efter sig. På ett stramt humoristiskt sätt betraktar Helanders videoverk förbindelser och spänningar mellan den traditionella samiska livsstilen och det moderna samhället.

Uppgifter:

Brasande

Brasande

Brasande

Brasande