Pilvi Takala: Real Snow White – Tosi-TV välitunnista

Kuka kertoo?

Millaisen dokumentin tekisit koulun välitunnista, jos kuvaisit sitä mahdollisimman totuudenmukaisesti? Entä jos tekisit dramatisoitua tosi-tv:tä välitunnista?

Perinteisen ajattelun mukaan dokumentissa on olennaista tallentaa tapahtumia mahdollisimman autenttisina eli sellaisina kuin ne kameran edessä näyttäytyvät.

Tosi-tv:ssä sen sijaan tapahtumia käsikirjoitetaan ja järjestellään enemmän etukäteen. Kuvattavat ikään kuin esittävät niissä itseään. Kuvattaville voidaan käsikirjoittaa valmiita repliikkejä ja tunteet halutaan tuoda esiin. Mukaan sopii yleensä ainakin yksi draamakuningatar, joka nostaa pienestäkin asiasta metelin.

Pienten lasten kanssa voi tehdä minidokumentteja, joita ei leikata jälkikäteen. Kun kamera tallentaa dokumentin yhtenä ottona, kannattaa suunnitella hyvin, mitä ja miten aiotaan kuvata ja millaisia kysymyksiä esitetään kavereille. Voidaan esimerkiksi kuvata jotain leikkiä, peliä tai kiipeilyä telineessä ja ottaa aina yksi kaveri vuorollaan kameran eteen antamaan haastattelua.