Sapideh Rahaa: Entangled-ME & HAIR

Sepideh Rahaa: Entangled – ME & HAIR – Osallisuuden kokemuksia, pohdi ja tee kuva

Kenen osallisuus?

Taiteilija ehdottaa, että hiuksiin liittyvät merkitykset voivat joko ylläpitää tai kumota jaotteluja, jotka liittyvät esimerkiksi sukupuoleen tai rotuun. Mitä hän voisi tarkoittaa tällä? Mitä erilaisia hiuksiin liittyviä merkityksiä muistatte, millä tavalla vaikkapa erilaisista tai erivärisistä hiuksista puhutaan? Miten hiukset ovat esillä vaikkapa vitseissä, tarinoissa tai maalauksissa? Keskustelkaa.

Tiedätkö mitä tarkoitetaan termillä poc, people of colour? Entä mitä tarkoitetaan rodullistamisella? Lue Ruskeat tytöt –sivustolta, mihin termillä ”ruskeat tytöt” viitataan. https://www.ruskeattytot.fi/media. Entä mitä tarkoittaa intersektionaalisuus?

Osallisuuteen kuuluu kaikkien hyväksyminen omina itsenään. Esimerkiksi sitä, kuka on suomalainen tai identifioituu suomalaisuuteen, ei voi päätellä ulkoapäin ulkonäöstä tai kielestä.

Tehkää meemi tai sarjakuva, joka rikkoo normeja! Pohdi käsityksiä tai stereotypioita, joita liittyy esimerkiksi erilaisiin hiuksiin. Tee meemi, sarjakuva tai kuvasarja, joka jollain tapaa osoittaa tämän käsityksen tai stereotypian kestämättömäksi. Kuvassasi voi esimerkiksi olla henkilö, joka osoittaa jonkin käsityksen vääräksi.

Lisää tietoa Kenen osallisuus? –oppimateriaalista

Lisää tietoa teoksesta ja taiteilijasta