Sasha Huber: Karakia - The Resetting Ceremony

Sasha Huber: Karakia – The Resetting Ceremony

2015 | kesto 5:20

Kuvaus teoksesta

Taiteilija Sasha Huber vaeltaa Maori-kansaan kuuluvan kivenveistäjä Jeff Mahuikan (Kāti Māhaki, Poutini Kāi Tahu) kanssa Uudessa-Seelannissa sijaitsevalle jäätikölle. Siellä Jeff Mahuika esittää karakia-seremonian, jonka tarkoituksena on mitätöidä sveitsiläisen luonnontieteilijä Louis Agassizin mukaan nimetyn jäätikön nimi ja nimeen assosioitu rasismin kaiku.

Louis Agassiz (1807-1873) oli omana aikanaan paitsi tutkija, myös vaikutusvaltainen rasististen rotuoppien kehittäjä ja levittäjä. Hänen mukaansa on nimetty lukuisia paikkoja ympäri maailman.

Karakia-videoteos on osa Sasha Huberin Demounting Louis Agassiz -projektia, jossa hän pyrkii eri puolilla maailmaa yhdessä paikallisten toimijoiden kanssa vapauttamaan Agassiz’n nimeä kantavat paikat niiden rasistisesta perinnöstä, sekä tekemään näkyväksi Agassiz’n rasististen teorioiden vaikutusta nykypäivänä.

Taiteilijasta

Sasha Huber on Helsingissä asuva ja työskentelevä monialainen kuvataiteilija, jonka teokset ovat videoita, valokuvia, julkaisuja, performansseja ja interventioita. Hänen taiteensa tutkii muistin poliittisuutta, historian jälkiä ajassamme, sekä kulttuureihin juurtuneita identiteettejä. Taustaltaan hän on sveitsiläis-haitilainen.