Ristopekka Blom: Teemapuisto

Risto-Pekka Blom – Teemapuisto

Kenen osallisuus?

2015 | kesto 4:54

Opit omistamaan. Et ole velkaa kenellekään. Tulet saamaan kaiken. Videoteos ostoskeskuksen ilmatäytteisestä hahmosta.

Taiteilija kertoo:

Teoksesta: ”Teos on kuvattu ex tempore matkalla töistä kotiin, kun sattumalta oli kamera mukana. Lumouduin mainoshahmon jatkuvasti tuulen mukaan muuttuvasta liikehdinnästä niin, että kuvasin kaikki mukanani olleet nauhat täyteen. Materiaali jäi viideksi vuodeksi odottamaan sopivaa ideaa, joka tulikin, yhtä yllättäen kuin kuvamateriaali, kuunneltuani itsesuggestiivista rentoutumisäänitettä. Kuvan kanssa vähintään yhtä tärkeä osa teosta on Petri Koskimäen sävellys, jota työstettiin yhtä aikaa videoleikkauksen kanssa.”

Opinnoista:  ”Kun olin yläasteella, olin kiinnostunut käsitöistä, kirjoittamisesta ja piirtämisestä, mutta päädyin ammattikoulun ajoneuvoasentajalinjalle monesta eri syystä. Typerin syistä oli se, että paras kaverini valitsi saman linjan. Muita syitä oli oma, vanhempieni sekä opinto-ohjaajan ymmärtämättömyys. En viihtynyt asentajan opinnoissa, vaikka koulu oli hyvä ja ammatti tärkeä. Saattoi kuitenkin olla hyvä, että päädyin nykyiselle, itselleni oikealle alalle, vasta aika paljon vanhempana. Kirjoitin siinä välissä myös ylioppilaaksi iltalukiossa. Ja osaanpahan vaihtaa auton jarrupalat ja vähän muutakin tarvittaessa.”

Osallisuudesta: ”Osallisuus on laaja asia, mutta koen että tärkeää on tunne siitä, että voi vaikuttaa omaan elämäänsä ja ympäröivään yhteiskuntaan, saada tukea omiin pyrkimyksiin ja löytää sitä kautta parhaimmillaan myös yhteisöllisyyttä elämäänsä. Pienessä mittakaavassa kyse voi olla siitä, että on mahdollisuus ja uskallus elää oman näköistä elämää. Siihen olisi hyvä liittyä asioiden kriittistä tarkastelua varsinkin silloin, kun oma elinpiiri koostuu samoin ajattelevista ihmisistä. Kenen toiveita toteutan, kun toimin tietyllä tavalla? Perhe, suku, ystäväpiiri, lähiympäristö, koulumaailma, kaikki auktoriteetit ja eri yhteiskunnalliset tahot tarjoavat omaa, välillä valitettavasti aika normatiivista ja tasapäistä, käsitystään siitä, kuinka elämä kuuluisi elää. Näistä näkemyksistä voi saada tukea omaan ajatteluun, mutta pahimmillaan ne estävät sitä.”

Taiteilijan työstä: ”Taiteilijan työssä kivointa on se, että pääsee tekemään kaikkia itseäni kiinnostavia työvaiheita – kirjoittamista, kuvaamista, leikkaamista, äänitöitä ja musiikkia. On myös mahtavaa työskennellä mahdollisuuksien ja tarpeiden mukaan muiden alan ammattilaisten kanssa näillä eri osa-alueilla.

Yllättävintä on ollut se, miten herkkää työskentely on. Jos haluaa kokeilla ja etsiä uusia tekemisen tapoja, joutuu sietämään jatkuvaa epävarmuutta. Joskus se palkitsee, joskus ei.”

Lisää tietoa Kenen osallisuus? –oppimateriaalista

Teoksen ääniraidalla on viittauksia seksuaalisuuteen ja väkivaltaan.