Risto-Pekka Blom: Mitä kuuluu?

Risto-Pekka Blom: Mitä kuuluu – Kuvan ja äänen ristiriita

Mitä kuuluu?

Kuvaa materiaalia, jossa lähtökohtana on vastakohdilla leikittely: aikuinen– vauva, ihminen–eläin, turvallinen–pelottava, pieni–iso, vanha–uusi, hidas–nopea, kevyt–raskas ja niin edelleen. Kuva voi liittyä vastakohtaparin toiseen osapuoleen ja ääni toiseen.

Voit käyttää kuvatessasi useita kuvarajauksia laajasta yleiskuvasta aina tiukkaan lähikuvaan. Mieti kuvatessasi myös kuvakulmia.

Editointiohjelmassa voit leikata ääntä ja kuvaa niin, että ne katkeavat samoista kohdista tai täysin erikseen. Ohjelmissa on mahdollista tehdä ääneen ja kuvaan monenlaisia muutoksia, joista voi olla iloa tässä tehtävässä. Käytetyimpiä efektejä ovat hidastus ja nopeutus. Voit kokeilla myös, miltä ääni kuulostaa takaperin soitettuna.

Huom! Yleensä äänen kanssa kannattaa tehdä kuten Mitä kuuluu -teoksessa: alussa äänet alkavat hieman ennen kuvaa ja lopussa ne kuuluvat vielä hetken sen jälkeen, kun kuva on jo poissa. Mahdollisuudet työstää ääntä vaihtelevat eri ohjelmissa, mutta useimmissa editointiohjelmissa on mahdollista säätää ainakin äänen korkeutta ja kaiuttaa sitä. Efektejä voi laittaa kaikkiin äänitiedostoihin eli myös netistä ladattuihin tehosteisiin. Samaan ääneen voi liittää useampiakin efektejä. Ääniä voi käyttää myös päällekkäin ja liu’uttaa lomittain ja niitä on mahdollista kasvattaa tai vaimentaa asteittain.