Santtu Koivu: Lentäjiä – Esitys kameralle

Mitä kuuluu?

Tee yhden tai muutaman otoksen esitys kameralle. Yhdistä teokseen myös ääni.

Tee lyhyt teos, jossa kamera pysyy paikallaan. Teoksessa voi olla vain yksi kuvaotos, jolloin kuvaa ei tarvitse leikata ollenkaan. Yhdistä kuvaan myös ääntä. Tämä tehtävä onnistuu pelkällä videokameralla tai kännykällä, jos teet äänet kuvaan jo kuvaustilanteessa.

Tehtävästä saa kuitenkin paljon enemmän irti, jos on mahdollisuus käyttää tietokonetta ja yhdistää äänet kuvaan jälkikäteen. Tietokoneissa ja tableteissa on yleensä yksinkertainen editointiohjelma valmiiksi asennettuna tai ladattavissa.

Suuri osa äänistä tehdään liikkuvaan kuvaan jälkikäteen. Monesti vain ihmisten vuorosanat äänitetään kuvaustilanteessa ja muut äänet yhdistetään kuvaan myöhemmin. Ääniä voi äänittää jälkikäteen kameran sisäisellä mikrofonilla ja tuoda tiedostot tietokoneelle ilman kuvaa; vaihtoehtoisesti on mahdollista tuoda koneelle sekä ääni että kuva ja poistaa kuva myöhemmin editointiohjelmassa. Jos käytössäsi on kameraan sopiva ulkoinen mikrofoni, käytä sitä. Tällöin äänen laatu on yleensä parempi.

Ääniä löytyy usein myös tietokoneen äänikirjastosta. Käy läpi sen tarjoamat vaihtoehdot tai hae ilmaisia äänitehosteita esimerkiksi sivulta http://tehosto.yle.fi. Voit etsiä ääniä myös verkosta käyttämällä vaikkapa hakusanoja “ääniefektit ilmainen”. Englanninkielisillä hakusanoilla ”sound effects” saat enemmän vaihtoehtoja kuin suomenkielisillä. Jos lisäät hakuun sanat “royalty free”, kone hakee sinulle tekijänoikeuksista vapaita ääniä.

Huom! Teosten esittämistä koulussa säätelevät tekijänoikeudet. Lisätietoa koulumaailmaa koskevista tekijänoikeuksista saa sivulta https://kopiraittila.fi/.