Aurora Reinhard: Poikatyttö

Aurora Reinhard: Poikatyttö

Queer Bodies

2002 | kesto 12:23

Kuvaus teoksesta

Työ sai alkunsa kun keväällä 1999 aloin kuvata eri ikäisiä tyttöjä, jotka olivat eri tavoin androgyynin tai teini-ikäisten poikien näköisiä. Joukossa oli muutamia jotka hämmensivät olemuksellaan minua ja muita ihmisiä. Halusin tietää, mitä he itse ajattelevat ulkonäöstään, sukupuolestaan, asemastaan yhteiskunnassa.

Kaikkiin teoksiini liittyy tutkimusmatkan aspekti, ne ovat mahdollisuus uppoutua johonkin aiheeseen. Poikatyttö oli tutkimusmatka sukupuolikokemukseen silloin, kun yksilö ei jostain syystä sovi suoraan kahteen perinteiseen muottiin. Halusin ymmärtää heitä ja jälkikäteen ajateltuna myös itseäni.

Henkilökohtaisesti minulle teoksen tärkein teema on ulkopuolisuus. Yhteiskuntamme on/oli räikeän kaksijakoinen suhteessa sukupuoleen.

Tietoja taiteilijasta

Aurora Reinhard on helsinkiläinen kuvataiteilija, joka on tarkastellut teoksissaan sukupuoli-identiteettiä ja sukupuoliin liitettyjä stereotypioita. Reinhard työskenteli uransa alussa pääasiassa videon ja valokuvataiteen parissa, mutta on viime vuosina siirtynyt yhä enemmän kolmiulotteiseen ilmaisun pariin, valmistaen hyperrealistisia, fetissinomaisia esineitä ja veistoksia. Reinhardin lyhytelokuva Poikatyttö (2002) palkittiin ZKM Center mediataiteen palkinnolla Saksassa. Vuonna 2019 Reinhard on ehdolla Ars Fennica palkinnon saajaksi.