Jukka Silokunnnas: Bilscykel – Projekt

Hur undersöker jag?

Med hjälp av timelapse-teknik, det vill säga intervallfotografering, kan man accelerera långsamma händelser. I timelapse-fotografering ställer man in kameran att under en lång tid ta bilder med ett önskat intervall. Fotograferingstiden beror på hur fort förändringen sker i objektet som fotograferas. Vill man se ett äpple ruttna i accelererad takt, får man ställa in kameran att ta till exempel en bild per timmen i tre dagars tid. Då man sedan spelar upp bilderna efter varandra som en video, skapas intrycket av en accelererad händelse!

Hurdana långsamma händelser kunde man föreviga med hjälp av timelapse-fotografering? Vilka saker kan man få fram, som annars inte skulle märkas?

Gör en egen timelapse-video! För många smartenheter finns det program man kan göra timelapse-videor med. I programmen är det möjligt att välja intervallen för fotograferandet och se på den färdiga videon efter att bilderna tagits. Man kan söka programmen till exempel med sökordet “timelapse”.

Intervallfotografering kan utföras också med en vanlig kamera. Då tar man tid med klocka och knäpper en bild till exempel var tionde sekund. Slutresultatet kan man titta på direkt från kamerans skärm genom att bläddra igenom bilderna i snabb takt. Vid behov kan bilderna förenas till en video i ett editeringsprogram på datorn.

Obs! Den rätta tiden mellan bilderna beror på motivets rörelser och hittas bäst genom att pröva sig fram. Det lönar sig inte att flytta på kameran under fotograferingen, ställ den därför på ett stadigt underlag eller på stativ!