Kenen osallisuus?
2018 | kesto 4:32
Tuntematon henkilö pysäytti panssarivaunujen kolonnan vuonna 1989 Tiananmenin aukiolla Pekingissä, Kiinassa. Armeija oli edellisenä päivänä hajottanut opiskelijoiden protestista alkaneen mielenosoituksen verisesti. Demokratioissa väkivaltaisen voimankäytön tilalla on rakenteellinen väkivalta, jossa valtaa käyttää omia etujaan ajava talouseliitti. Poliittisen järjestelmän tehtävänä on varmistaa näiden valtarakenteiden toimivuus.
Taiteilija kertoo:
“Pysäyttäjän lähtökohtana on Tiananmenin rauhanaukion ikoninen video, jossa tuntematon mies pysäyttää hetkeksi tankkien kolonnan.
Alkuperäinen suunnitelma oli hankkia alkuperäinen video, luvat sen käyttämiseen ja muokkaamiseen ja sitten muuttaa alkuperäisen videon loppuosan toiminta jollain tavalla. Lopetusmalleja oli monia, joista brutaalein oli se, että tankit eivät pysähtyneet vaan ajoivat miehen yli.
Materiaalin metsästäminen hyvällä laadulla osoittautui heti vaikeaksi ja käyttölupa muokkaamisineen olisi voinut olla jopa mahdotonta saada. Tämän lisäksi uskottava toteutus olisi ollut kallista. Tässä kohtaa oli aikaa ajatella asiaa muutenkin monelta kantilta, ja päädyinkin tekemään videosta oman nykyaikaisen ja länsimaisemman muunnelmani. Alkuperäisestä videosta imitoitiin mahdollisimman paljon sekä teknisiä että toiminnallisia asioita uuteen versioon. Kameran paikan korkeutta, kulmaa, etäisyyttä ja linssin ominaisuuksia arvioitiin ja kameran liikkeet toteutettiin mahdollisuuksien rajoissa.
Teos kuvattiin nosturista jäähallin parkkipaikalla ja jälkitöissä ympärille rakennettiin valokuvista alun kaupunki. Kuvauksissa käytössä oli 3 autoa, joita sitten monistettiin tarvittava määrä. Kaupunki näyttää keinotekoiselta, mutta sitä ei ehdi tarkastella niin huolella, että illuusio särkyisi heti. Taustalla kohoavaan bisneskeskustaan halusin piilottaa maailman finanssipääkaupunkien, kuten Singaporen ja Lontoon maamerkit. Tarkkasilmäinen voi huomata myös jotain tuttua liikenneympyrän keskellä olevassa patsaassa.”
Teokseen liittyvät tehtävät:
TEHTÄVÄ: Pysäyttäjä – Keskustelun tueksi
TEHTÄVÄ: Pysäyttäjä – Pysäyttävä teos
TEHTÄVÄ: Pysäyttäjä – Mitä tapahtuu, teossuunnitelma
TEHTÄVÄ: Pysäyttäjä – Voimakkaita olotiloja
TEHTÄVÄ: Pysäyttäjä – Lempitaidetta