Mediataidetta hyödyntävä opetuspaketti äänen merkityksestä audiovisuaalisessa kerronnassa
Opetuspaketti on suunnattu erityisesti varhaiskasvatukseen ja alakouluikäisten opetukseen. Tehtäviä ja teoksia voi soveltaa myös vanhempien opiskelijoiden kanssa käytettäväksi.
Sana ‘audiovisuaalinen’ viittaa sekä kuvaan että ääneen. Mitä kuuluu? –opetuspakettiin on valikoitu teoksia, joissa kuva ja ääni toimivat kiinnostavasti yhdessä tai äänen merkitys on keskeistä teoksen kerronnalle. Lähtökohtana on, että audiovisuaalinen kerronta herättää tunteita, vaikuttaa niihin ja auttaa käsittelemään niitä.
Opetuspaketti on jaettu kolmeen osaan. Kahdessa ensimmäisessä osassa on teosesimerkkejä ja harjoituksia, jotka tukevat oman mediatuotannon aloittamista. Kolmannessa osassa opastetaan fiktiiviseen tarinankerrontaan. Opetuspaketti sisältää myös selkeitä ohjeita oppilaiden kanssa yhdessä tekemiseen.
Opetuspakettiin kuuluvat tehtävät pohjautuvat Suomessa työskentelevien eturivin mediataiteilijoiden teoksiin. Teokset ovat vapaasti katsottavissa mediataidekasvattaa.fi-palvelussa. Tutustu myös palvelun käyttöehtoihin.
1. ESITYS KAMERALLE
TEOS: Minna Suoniemi – Punahilkka ja susi
TEOS: Aurora Reinhard – Käsilaukku
TEOS: Aurora Reinhard – Hengitä sisään, hengitä ulos
2. RISTIRIITA KUVAN JA ÄÄNEN SUHTEESSA
TEOS: Risto-Pekka Blom – Mitä kuuluu
TEOS: Pekka Sassi – The Dead House
3. FIKTIIVINEN TARINANKERRONTA
Tekijätiedot:
Taiteilijat: Risto-Pekka Blom, Anssi Kasitonni, Santtu Koivu, Aurora Reinhard, Pekka Sassi, Outi Sunila, Minna Suoniemi
Käsikirjoitus: Miia Rinne
Toimitus: Elina Liikanen
Tuotanto: Hanna Maria Anttila
Rahoitus: Opetus- ja kulttuuriministeriö