Kenen kulttuuri?

Mediataidetta hyödyntävä opetuspaketti kulttuurisesta moninaisuudesta

Vaikka oppimateriaali on suunnattu pääasiassa yläkoulun opetukseen voi teoksia esittää myös alakoulussa, sillä oppimateriaalin teokset ovat ikärajaluokittelun mukaan sallittuja kaiken ikäisille. Tutustu myös Opettajalle-osuuteen ennen teosten katsomista.

Mediataide kasvattaa! -sarjan seitsemäs osa Kenen kulttuuri? tarjoaa nuorille ja nuorten kanssa toimiville sarjan videoteoksia ja niihin liittyviä tehtäviä sekä kolme asiantuntija-artikkelia. Se vastaa opettajilta tulleeseen toiveeseen saada opetuskäyttöön mediataidetta hyödyntävä kokonaisuus, joka käsittelee kulttuurisen moninaisuuden ja kohtaamisen kysymyksiä yhdenvertaisuuskasvatuksen lähtökohdista. Oppimateriaalin teokset ja teemat on erityisesti suunnattu yläkouluikäisille nuorille.

Opetuspaketin videoteokset suuntaavat katseen kohti ruotsinsuomalaisten lähihistoriaa, Suomen jääkiekon maailmanmestaruuden synnyttämää huumaa sekä vieraan ja oudon muuttumista tutuksi. Kuullaan Maori-kivenveistäjän esittämä puhdistusseremonia rasistisen tutkijan mukaan nimetylle jäätikölle sekä yksittäisten ihmisten valituksista kasvavia kuoroesityksiä. Nähdään saamelaisnaisen ja odottamattoman olennon nuotiohetki Kuolan niemimaan maisemassa, joka kantaa jälkiä kaivosteollisuudesta.  

Teokset kannustavat omien ajatusten ja kokemusten jakamiseen sekä omaan taiteelliseen ilmaisuun. Ne toimivat keskustelunherättäjinä mutta myös lisäävät nuorten ymmärrystä valtavirran elokuvakerronnasta poikkeavista tavoista kertoa tästä maailmasta.

Oppimateriaali sopii käytettäväksi kuvataiteen opetuksen lisäksi monialaisissa oppimiskokonaisuuksissa. Teoksia ja niihin toteutettuja tehtäviä voi hyödyntää esimerkiksi historian, katsomusaineiden, suomen kielen ja kulttuurin, yhteiskuntaopin, musiikin, sekä ruotsin kielen opetuksessa.

Teokset tarjoavat mahdollisuuden kysyä ja keskustella: Keitä me olemme? Kuka minä olen? Mitä suomalaisuus on? Mistä minä unelmoin? Mistä joku muu unelmoi? Mitä tarkoittaa yhdenvertaisuus ja tasa-arvo? Miten voimme tunnistaa historiasta ja yhteiskunnasta kumpuavan epätasa-arvon? Miten voimme oppia yhdessä erilaisista lähtökohdista käsin?

Oppimateriaalin taiteilijat ovat Suomessa työskenteleviä eturivin mediataiteilijoita. Kaikki palvelun teokset ovat vapaasti katsottavissa. Tutustu palvelun käyttöehtoihin.

Lisätietoa Mediataide kasvattaa! -palvelusta ja uusista oppimateriaaleista saa tilaamalla uutiskirjeen.

TEOS: Carl Sebastian Lindberg – Maailmanmestareita

TEOS: Johanna Lecklin – Kieli on avain kaikkeen

TEOS: Marja Helander – Tulistella

TEOS: Pekka Sassi – A Friend

TEOS: Sasha Huber – Karakia – The Resetting Ceremony

Tekijätiedot:

Taiteilijat: Carl Sebastian Lindberg, Johanna Lecklin, Marja Helander, Pekka Sassi, Sasha Huber,  Tellervo Kalleinen & Oliver Kochta-Kalleinen
Artikkelit: Mira Kallio-Tavin, Aminkeng A Alemanji, Kalle Hamm 
Toimitus & tehtävät: Azar Saiyar, Maija Mikkola, Roi Ruuskanen
Tekninen toteutus: Maija Mikkola, Vesa Puhakka
Oikoluku: Tytti Rantanen
Käännökset: Mirva Öhman
Tuotanto: Hanna Maria Anttila, Kati Åberg
Kiitos: Ylitarkastaja Aija Salo / Yhdenvertaisuusvaltuutetun toimisto 
Rahoitus: Opetus- ja kulttuuriministeriö